De ATEX-norm is een wereldwijde veiligheidsnorm die is ontworpen om explosies en branden op de werkplek te voorkomen. De norm is ontworpen om ervoor te zorgen dat werknemers veilig zijn en dat de werkplek beschermd is tegen explosies en branden. De standaard werd in 1998 in de Europese Unie ontwikkeld en wordt nu in de meeste landen wereldwijd gebruikt. Het is een norm die nu op veel plekken verplicht is. Dat vraagt om een Awareness kennis en dat kan in de vorm van een cursus.

1. Wat is ATEX?

ATEX staat voor „Advance Technology for Existing Equipment”. Het is een norm van de Europese Unie die de vereisten specificeert voor het gebruik van elektrische apparatuur in gevaarlijke gebieden. Het zorgt ervoor dat elektrische apparatuur veilig en geschikt is voor gebruik in gevaarlijke gebieden. Het is een vrijwillige norm, met als doel ervoor te zorgen dat het gebruik van elektrische apparatuur het personeel niet in gevaar brengt in geval van een storing. In de olie- en gasindustrie wordt de ATEX-norm gebruikt om de vereisten voor een veilig gebruik van elektrische apparatuur in olie- en gasinstallaties te specificeren.

2. Hoe werkt ATEX?

ATEX is een Europese norm voor het classificeren van explosieve materialen. Het wordt gebruikt in de olie- en gasindustrie om ervoor te zorgen dat bepaalde ruimtes op de werkplek veilig zijn. De ATEX-norm is ontworpen om het risico op explosies te verminderen. Het is een systeem dat wordt gebruikt om explosieve materialen in drie categorieën in te delen. Dit zijn de algemene zones, zones en beperkte zones. Het wordt ook gebruikt om explosieve materialen in drie categorieën in te delen. Dit zijn de algemene zones, zones en beperkte zones. De algemene zone omvat alle ruimtes waar mensen werken, maar ook ruimtes zoals het kantoor op locatie en de kantine. De beperkte zone omvat gebieden zoals de productie-installatie, de opslagtanks en de controlekamer. Het is belangrijk om te onthouden dat de ATEX-norm slechts een richtlijn is. Het is aan het individuele bedrijf om te beslissen over de classificatie van hun explosieve materialen.

3. Toepassing van ATEX in de olie- en gasindustrie

ATEX staat voor „explosieve atmosferen”. Deze standaard is een Europese standaard die werd gecreëerd in de late jaren 60 en is bijgewerkt naar de huidige normen. De standaard is ontwikkeld om letsel op de werkplek te helpen voorkomen en als reactie op het toenemende gebruik van automatisering en robotica in industriële omgevingen. De norm is ontworpen om onbedoelde ontsteking van explosieve omgevingen te voorkomen. De ATEX-norm wordt toegepast in de olie- en gasindustrie om de onbedoelde ontsteking van explosieve omgevingen te helpen voorkomen. ATEX wordt toegepast in de olie- en gasindustrie om de onbedoelde ontsteking van explosieve omgevingen te helpen voorkomen. ATEX wordt toegepast in de olie- en gasindustrie om de onbedoelde ontsteking van explosieve omgevingen te helpen voorkomen.

Op zoek naar een passende ATEX Awareness cursus?